مشاور کسب و کار کيست و چرا به آن نياز داريد؟
14 خرداد 1401 1401-03-14 16:40مشاور کسب و کار کيست و چرا به آن نياز داريد؟
مشاور کسب و کار کيست و چرا به آن نياز داريد؟ در اين بازار به شدت رقابتي و پر تلاطم ايران و جهان، بدست آوردن جایگاه تجاري مطلوب و حفظ و دوام در آن و البته، رشد و ارتقاي این جایگاه، بسیار سخت و چالش برانگیز شده است. امروزه با وجود صدها رقیب کوچک و بزرگ در هر صنعت و بازاري، رقابت کردن، کاري غیرممکن به نظر مي رسد. در اين شرايط، راه اندازي کسب و کار و بدست آوردن و حفظ جايگاه مطلوب در آن بازار، به هیچ عنوان به تنهایی و بر اساس دانش، مهارت و تجربيات خودتان، امکان پذير نمي باشد. در این راه باید مشاوران حرفه اي و کار آزموده را گرد هم آوريد و از دانش، مهارت، تجربه و خلاقيت آنان بهره ببريد. این افراد با مهارتي که دارند، نقاط ضعف، قوت، تهديدها و فرصت هاي کسب و کار شما را تشخيص داده و با آناليز صنعت و بازار شما، بهترین و کارآمدترين راهکارها را ارائه مي دهند و شما و کسب و کارتان را در مسیر موفقیت، قرار مي دهند.
متاسفانه، امروزه شاهد آن هستيم که اکثر صاحبين ایده و کارآفرینان، با اصول اولیه کسب و کار آشنا نیستند و فقط غرق در اجرايي کردن ایدهها و تیم یابی ميباشند. آنها چنان در این دو موضوع غرق شدهاند که فراموش کردهاند، هر کسب و کاری در مسیر تولد، بلوغ و رشد خود با مشکلات فراواني مواجه مي شود، بنابراین، حضور مشاور کسب و کار در کنار استارتاپهای تازه متولد شده، یکی از ضروریترین عوامل موفقیت آنها محسوب مي شود.
گروهي ديگر از افراد نيز فکر میکنند، استفاده از مشاور، تنها در زمان راهاندازی کسب و کار ضروری است، در حالیکه مشاور کسب و کار باید در تمام طول عمر کسب و کار شما در کنارتان باشد، تا بتواند مسايل و مشکلات پیش روی شما را به موقع تشخيص و حل و فصل کند و یا از بوجود آمدن بحرانها جلوگیری نماید. تحقيقات نشان داده است که بهره مندي از یک مشاور کسب و کار حرفه اي در سازمان، نه تنها هدر رفت سرمایه نیست (برخلاف باور برخی از صاحبين کسب و کار) بلکه خود یک سرمایهگذاری پر سود، محسوب می شود.
متاسفانه کم نيستند صاحبين کسب و کارهايي که سعي ميکنند با آزمون و خطا، راهی برای موفقیت کسب و کارشان بیابند و در اين راه، سر خود را به هر سنگي مي آزمايند و در نهايت خونين و بي رمق با از دست دادن سرمايه، اعتبار و اعتماد بنفس خود، کسب وکارشان را با تحمل ضرر و زيان هاي سنگين، جمع مي کنند.
مشاوره کسب و کار به چه معناست؟
مشاوره به معنی دریافت کمک حرفه ای و کسب اطلاعات لازم از افرادی است که صاحب تخصص، دانش و مهارت در زمینه خاصي هستند. دریافت اطلاعات و کسب مشاوره در همه زمینه ها می تواند کارگشا باشد. حوزه هايي همچون؛ درمانی، تحصیلی، علمی، خانوادگی، حقوقی، مالي، کسب و کار و… مواردی هستند که دریافت خدمات مشاوره ای می تواند در حل مشکلات آن مفید باشد.
مشاوره کسب و کار، حرفه اي است که به افراد و کسب و کارها در زمان راه اندازي، بهبود و توسعه کسب و کار، مشورت داده و مسیر پیش رو را براي آنها روشن و قابل پیش بینی مي نمايد تا بتوانند بهترین تصمیم را در برابر مسايل و مشکلات بگیرند.
مشاور کسب و کار کيست؟
مشاور کسب و کار، فرد يا گروهي متخصص، داراي دانش مرتبط و با تجربه عملی موفق در حوزه کسب و کار است. کسی است که بازارها و کسب و کارها را تجزيه و تحليل ميکند و درباره آنها نظرات کارشناسانه میدهد و برای رسیدن به اهداف کسب و کارها و حل مشکلات آنها، راه حل هاي خلاقانه، عملي و کارگشا ارائه میدهد. به کمک دانش و تجربه این افراد، میتوانيد هم کسب و کاری جديد راه اندازي کنيد و هم کسب و کار موجود را بهبود و توسعه ببخشید. مشاور، چراغ راه شما مي باشد و مسیر پیشرفت تجارت را برای شما، هموار خواهد کرد. اما در نظر داشته باشيد که، وظیفه یک مشاور کسب و کار فقط ارائه راهکار نمي باشد، بلکه مشاور همواره، همراه صاحبين کسب و کار ميباشد و در اجرایی کردن تصمیمات، شما را یاری مي دهد، همچنين میزان پیشرفت و رشد سازمان را ارزیابی ميکند تا اطمینان حاصل کند که کسب و کار در مسیری درست و منتهی به موفقیت، قرار دارد.
امروزه، یکی از دلایل عمده موفقیت کسب و کارهای بزرگ، بهره گیری از مشاوران کسب و کار است. افرادی که موانع، چالشها و فرصتهای کسب و کار را شناسايي ميکنند و عامل مهمی در ایجاد تغییرات مثبت سازمانی هستند.
چرا صاحبين کسب و کار به مشاور نياز دارند:
- کارمندانی مسئولیت پذیر، متعهد و توانمند جذب کنند.
- بهره وری کارکنان را چندین برابر افزایش دهند.
- بازار و مشتريان هدف را به درستی بشناسند.
- شناخت کافی نسبت به سرمایههای پنهان سازمان بدست آورند.
- بتوانند از چالشهای پیش روی خود، فرصتهای عالی بسازند.
- بیراههها، موانع و میانبرهای دستیابی به اهداف را بشناسند.
- به موقع از تغییرات سریع و شگفت انگیز دنیای کسب و کار مطلع شوند و واکنش هاي مناسب نشان دهند.
- از آزمون و خطا پرهيز کنند و در مسير درست، گام هاي مطمئن بردارند.
- ريسک ها و هزينه هاي کسب و کارشان را کاهش دهند.
- و…
برخي از مهمترين ويژگي هاي مشاور کسب و کار خوب:
1) دانش
یکی از دلایل عمده مراجعهکنندگان، تخصص مشاور است که انتظار دارند بالاتر از آن چیزی باشد که در اختیار کارمندان شان است. داشتن تحصيلات عاليه آکادميک در حوزه تخصصي که مشاور فعاليت مي کند و استعداد فوق العاده در تجارت، از مهمترين ويژگي هاي يک مشاور خبره مي باشد. دانش مشاور باید بهروز باشد و با جدیدترین اطلاعات در زمینه کاری خود آشنایی داشته باشد، مشاور جهت به روز نگهداشتن دانش خود میتواند با مطالعه کتب، مقالات و مجلات مرتبط، شرکت در دوره هاي آموزشي مختلف، در دست داشتن نبض بازار، اقتصاد، تحولات سياسي، اجتماعي و فرهنگي جامعه و همچنين شبکهسازی با سایر مشاوران، هميشه به دانش روز مجهز باشد.
2) يادگيري
یک مشاور کسب و کار خوب باید زمان کافی را براي مطالعه، تحقیق و يادگيري، اختصاص دهد تا بتواند در کمک کردن به دیگران مؤثر باشد. او باید تشنه يادگيري باشد و بطور مداوم به دانش و تواناییهای خود بیفزاید. چنین مشاوری است که میتواند راهحلهای مفید و سودمند ارائه دهد.
3) تجربه
يک مشاور کسب و کار بايد دارای تجربه کافی و کاربردی در حوزه هاي مختلف کسب و کار همچون؛ راه اندازي، بهبود و توسعه کسب و کار، عارضه يابي کسب و کار، مديريت، منابع انساني، فروش و بازاريابي، تبليغات و برندينگ، توليد، مالي و… باشد. درضمن داشتن تجربه در کسب و کارهاي مختلف موجب افزايش دانش، مهارت و خلاقيت مشاور مي شود.
4) خلاقيت
تفاوت اصلي بين مشاوران، ميزان خلاقيت آنها جهت ارائه ایدههای نو و مبتکرانه براي خروج از مشکلات و غلبه بر رقبا است. مشاوران مي توانند دانش يکسان و تجربه هاي مشابه داشته باشند اما خلاقيت، مهمترين وجه تمايز مشاور خوب از مشاور عالي است.
5) درک صحيح مشکلات
مشاور هنگام ارايه مشاوره باید توانایی این را داشته باشد که مشکلات افراد را صحیح متوجه شود. این قضیه به حل کردن مشکل کمک زیادی میکند. درک سريع و صحيح مشکلات، با داشتن تجربه رابطه مستقیم دارد. به این معنی که هرچه تجربه کاري مشاور بيشتر باشد، بهتر و سريعتر به مشکلات و راه حل هاي آنها پي مي برد.
6) صداقت
صداقت در مشاوره فراتر از اصل واضح دروغ نگویید است. این بیشتر در مورد عدم پنهانکاری با مشتری است. متاسفانه برخي از مشاوران در مورد آنچه میبینند با مشتری خود صحبت نمیکنند، چراکه این امر به نفع شخصی آنها نیست. لازم به ذکر است که، گاهی اوقات انسان ها برای تغییر یک رفتار، به سخت گیری و اعمال محدودیت های بیشتری نیاز دارند. بنابراین داشتن یک راهنمای صریح و قاطع که آنها را به چالش می کشد، بهتر از نصیحت های از روی ترحّم مشاوراني است که فقط تعریف و تمجید می کنند.
7) انعطافپذیر
يک مشاور حرفه اي باید با شرایط و خواستههای مختلف سازگار باشد. توانایی انطباق سریع با تغییر اولویت ها، تمرکز سریع و مجدد روی بینش های تازه تولید شده یا فرضیه های رد شده، یکی دیگر از ويژگي هاي یک مشاوره خوب است.
و در پايان؛
- اگر تلاطم و بحران هاي اقتصادی، رکود بازار و رقابت شديد در بازار شما را مضطرب و نگران کرده است.
- اگر فکر میکنید کسب و کارتان پتانسیل بيشتري دارد اما نمیدانید چگونه آن را بهبود و توسعه دهيد.
- اگر کسب و کارتان به بن بست رسيده و به دنبال راه نجات هستيد.
- اگر میخواهید سیستمسازی کنید تا کسب و کار شما در نبودتان بی هیچ مشکلی، به کار خود ادامه دهد.
- اگر میخواهید یک کسب و کار جدید راه بیندازید اما دست نگه داشتهاید، چراکه از ریسکها و مشکلات پيش رو هراس داريد.
- اگر به فکر راه اندازي شغلي هستيد ولي نمي دانيد در شرايط فعلي اقتصاد وارد چه شغلي شويد.
- اگر ایدههای جديدي در سر دارید اما نمیدانید چگونه باید آنها را اجرایی کنيد.
- اگر فکر میکنید به اوج قله موفقیت رسیدهاید و بیشتر از این پیشرفت کردن برایتان میسر نیست.
- اگر…
فقط يک مشاور حرفه اي، کارآزموده و با تجربه مي تواند کمک تان کند تا، مشکلات فوق را پشت سر بگذاريد، از فرصت هاي جديد استفاده کنيد، در وقت، انرژي و هزينه هاي خود صرفه جويي نماييد و هميشه يک قدم از رقبا جلوتر باشيد.
دکتر حسين يوسفي
داراي کرسي داوري مقالات در دانشگاه هاي استنفورد آمريکا و کمبريج انگلستان
جهت دریافت مشاوره کسب و کار با ما تماس بگيريد.
دکتر حسين يوسفي
متخصص راه اندازي، بهبود و توسعه کسب و کارها